ÉPÜLET ENERGIATANÚSÍTÁSKEZDŐLAP
   ENERGIATANÚSÍTVÁNY   ENERGETIKAI TERVEZÉS   TANÁCSADÁS    MUNKÁK   EGYÉB    KAPCSOLAT


Partnereink:

 

 fafaragas.com

Energetikailag hatékony épület

Az épület energiahatékonyságát két fő irány befolyásolja:
  • építészeti megoldások
  • gépészeti hozzáadott érték
A legelőnyösebb, legmegfelelőbb ár/érték arányú terv létrehozása szaktervezést igényel. Az épületünk lehet intelligens gépészeti rendszerekkel ellátott, mégis pazarló kialakítású, ugyanakkor ez az eltolódás fordítva is bekövetkezhet. Vagyis nem megfelelő a számítások nélkül felrakott x cm külső hőszigetelés, sőt annak a helye is sok esetben kérdéses.

Új épület építésénél elvárható szempont az építészeti minőség hőtechnikai, páratechnikai megfelelősége, ugyanakkor a felület/térfogat tényező betartása is. A megfelelően tervezett "fűtött épületburok" könnyen ellátható hatékony, fajlagosan kis bekerülési költségű, fenntartható üzembiztos gépészettel.

Építészeti formaképzés

A hőtechnikai mutatók tervezhetőségének első lépése a megfelelő forma létrehozása. Természetesen itt nem az unalmas ablaktalan kockaforma elérése a cél, mindazonáltal fontos a külső felületek - épülettérfogat arányának biztosítása. Az épület tervezésekor a forma mellett a tájolás, valamint a helységek égtáj szerinti csoportosítása is létfontosságú.
A helységekhez rendelt nyílászárók, azok képessége, nagysága, tájolása, árnyékolása is fontos szempont, nem kizárólag esztétikai-műszaki követelmény.


Hőátbocsátás

Hőátbocsátási tényező:
A formaképzés-tájolás problémakörén túl, ez az adat a legjellemzőbb paraméter. Az utóbbi időben szigorodó előírások mind arra mutatnak, hogy az értékeket drasztikusan csökkenteni szükséges. Természetesen attól függően, hogy milyen szerkezetről beszélünk, a követelmények jelentős szórást mutatnak. A nyílászárók előírt értékei 2 x akkorák, mint ugyanekkora falfelület, ugyanakkor nagyságrendileg 4 x -e egy lapos- vagy magastetőre előírt értéknek. A követelményekből az is látható, hogy mely területek nagyságrendileg milyen mértékben képesek beleszólni az összes energiafelhasználásba. Természetesen ezek felületi aránya és a csatlakozások minősége tovább bonyolítja a helyzetet, de az értékek könnyen modellezhetők.


Hőhidak:
A csatlakozások, sarkok tekintetében egyébként a leggondosabb kivitelezés esetén is hőtechnikailag eltérő helyzet alakul ki, az un. hőhíd, amelynek mennyisége, foka rontja a rétegtervi értékeket. Itt csatlakozhatunk vissza a formaképzés és a hőszigetelés kapcsolatára, hiszen egy sarkokkal, élekkel tűzdelt forma a rossz felületi tényező mellett rengeteg hőhíddal is terhelt.

Páratechnika- szellőzés

A belső légállapot nem csak az egészség, hanem az energetika alapja is. A helység levegőjének páratartalma, hőmérséklete, valamint a határoló szerkezetek hőmérséklete sok probléma okozója lehet. A szellőzés pedig energetikai és hőtecnikai probléma egyaránt. Megoldását olyan szellőzési rendszertől lehet elvárni, amely a szellőztetési időtartalmat vagy cserél levegő mennyiségét a szükséges mértékben kezeli, amellett, hogy a felfűtött épületet nem hűti le túlzottan, mivel ez jelentős többletenergiaveszteséget okoz.


Elérhetőség/kapcsolat
Antyipenkó Balázs
Okleveles településmérnök
Településtervező
TT 01-0314
Épületenergetikai szakértő

SZÉS6, Té 01-0314
Építészmérnök
+36202456160
antyipenko1@gmail.com


 Cikkek, írások, érdekességek:
 epuletenergetika.blog.hu
Copyright©

www.epuletenergiatanusitas.hu

epulettanusitas@gmail.com